Paus: ‘Misinterpretaties Concilie door media’

Paus: ‘Misinterpretaties Concilie door media’

 

Een groot deel van de onjuiste interpretaties van het Tweede Vaticaans Concilie is te wijten aan de berichtgeving door de media.

Dat heeft paus Benedictus XVI donderdag gezegd in een bijeenkomst met de priesters van het bisdom Rome.

Hij sprak daarbij voor de vuist weg over zijn herinneringen aan het Concilie dat duurde van 1962 tot 1965.

“De wereld interpreteerde het Concilie door de ogen van de media in plaats van het echte Concilie van de vaders en hun belangrijkste visie op het geloof”, aldus paus Benedictus in de Paulus VI aula.

“Vijftig jaar later, nu de kracht van de echte Concilie duidelijk is geworden is het onze taak om in het Jaar van het Geloof het echte Tweede Vaticaans Concilie tot leven te brengen”, zei hij tegen de verzamelde priesters.

Paus Benedictus nam destijds aan het Concilie deel als speciaal adviseur van de Keulse kardinaal-aartsbisschop Frings en later als theologisch expert.

“De directe indruk die de mensen van het Concilie kregen, was die van de media, niet die van de kerkvaders”, aldus de paus.

“Het ‘concilie van de journalisten’ vond natuurlijk niet plaats binnen de wereld van het geloof, maar binnen de categorieën van de media van vandaag, die buiten het geloof staan en met een andere hermeneutiek … een hermeneutiek van de politiek.”

De paus, die op 28 februari zijn ambt neerlegt, is een van de weinige overgebleven deelnemers van het Concilie.

“De media zagen het Concilie als een politieke strijd, een strijd om de macht tussen de verschillende stromingen binnen de kerk.”

“Maar het was duidelijk dat de media de kant zouden kiezen van de factie die het meest aansloot bij hun wereld.”

Ook probeerden sommigen de Kerk te decentraliseren. De macht van de paus diende overgedragen te worden aan de bisschoppen en vervolgens uitmonden in een soort volkssoevereiniteit. “Natuurlijk was dat wat er moest gebeuren”, aldus de paus.

Hetzelfde deed zich voor ten aanzien van de liturgie. Daarbij had men geen interesse voor de liturgie als uiting van geloof, maar iets dat begrijpelijk moest worden gemaakt “vergelijkbaar met een gemeenschapsactiviteit, iets profaans.”

“We weten dat dit ‘Concilie van de media’ voor iedereen toegankelijk was.”

“Dus, dominant en efficiënter, creëerde dit concilie [van de media –KN) vele rampen, zoveel problemen, zoveel ellende. In werkelijkheid werden seminaries gesloten, kloosters gesloten, de liturgie gebagatelliseerd … terwijl het echte Concilie worstelde om tot daden te komen en zich te verwerkelijken.”

In zijn analyse stelt paus Benedictus zei dat het “virtuele concilie” weliswaar sterker was dan het echte, maar dat de echte kracht van het Concilie wel aanwezig was.

“Het is langzaam naar boven gekomen ​​en wordt een echte kracht die ook hervorming zal brengen, ware vernieuwing van de Kerk.”

“50 Jaar na het Concilie zien we zien hoe het virtuele concilie instort en verdwaalt terwijl het echte Concilie met al zijn geestelijk kracht naar boven komt”, aldus Benedictus XVI.

“En het is onze taak om te zorgen dat het echte Concilie met de kracht van de Heilige Geest wordt gerealiseerd en de Kerk echt wordt vernieuwd.”

Paus Benedictus noemde het een “bijzonder geschenk van de Voorzienigheid” om de Romeinse clerus nog te ontmoeten zo vlak voor zijn terugtreden.

“Het is altijd een grote vreugde om te zien hoe de Kerk leeft, en hoe in Rome de Kerk leeft, want er zijn herders die de kudde van Christus bijstaan in de geest van de opperste Herder.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad

 

Auteur: Beheerder Website

Beheerder van meerdere websites

Plaats een reactie