Anna Terruwe Scriptieprijs

Bevestigingsleer

Dr. Anna Terruwe ontwikkelde zij in de jaren vijftig de zogeheten ‘bevestigingsleer’, een theorie die haaks stond op het in de psychiatrie dominante – freudiaanse – mensbeeld. Kerngedachte van de door haar ontwikkelde ‘bevestigingsleer’ is dat elk mens bevestiging nodig heeft om ten volle mens te worden en daarvoor is aangewezen op intermenselijk contact. Hoewel zij de bevestigingsleer ontwikkelde vanuit en voor de therapeutische praktijk, werd al spoedig duidelijk dat ‘bevestiging’ een veel breder bereik had dan de praktische en theoretische psychologie. In de jaren zeventig kon dr. Terruwe rekenen op grote belangstelling vanuit de samenleving en diverse wetenschapsgebieden.

Bevestigingsleer
Anna Terruwe ontdekte dat mensen door het streven naar zelfbevestiging zó met zichzelf en met anderen ‘in de knoop’ kunnen raken, dat een neurotische misvorming optreedt. Ze heeft als eerste deze ‘frustratieneurose’ nauwkeurig beschreven en deze kennis ingezet in een doelgerichte therapie. Volgens dr. Terruwe hebben mensen van jongs af aan bevestiging nodig om niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch en geestelijk tot een volwaardig mens te kunnen uitgroeien. Later kwam ze tot het inzicht dat ook een menselijke samenleving als geheel fundamenteel kan scheefgroeien door het streven naar zelfbevestiging. Een samenleving is in dat geval primair gericht op eigen grootheid of machtsvertoon. Maar juist daarom vervalt ze er gemakkelijk toe andere mensen en samenlevingen als inferieur te zien en denigrerend te behandelen. De zo vaak voorkomende samenhangen tussen zichzelf voortjagen en anderen weg te stoten heeft dr. Terruwe steeds weer onder de aandacht gebracht.

Voort laten leven en bevorderen
De in 1981 opgerichte Dr. Anna Terruwe Stichting zet zich in om het gedachtegoed van dr. Terruwe in brede zin te laten voort leven en te bevorderen. De ingestelde jaarlijkse scriptieprijs is een van de uitwerkingen daarvan aan de RU Nijmegen.

Informatie:  http://www.terruwe.nl  en  http://www.anna-terruwe.nl

Bron:  http://www.ru.nl/snuf/voorzieningen/scriptieprijs_dr/bevestigingsleer


 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: